5 MÝTŮ O ROSTLINNÉ STRAVĚ
Již dlouhou dobu kolují mýty o rostlinné stravě. Někteří věří, že je rostlinná strava příliš drahá, jiní si myslí, že nedává tělu dostatek živin a další jsou přesvědčeni, že není chutná. Jaká je pravda? Představme si 5 mýtů o rostlinné stravě!

OBSAH ČLÁNKU
1. MÝTUS: Rostlinná strava má nízký obsah bílkovin
Realita: Z rostlinné stravy si tělo vezme dostatek bílkovin. Stačí najít správné zdroje: fazole, ořechy, tofu a celá zrna (quinoa, hnědá rýže, oves…)
- 1 šálek vařené čočky obsahuje 18 gramů bílkovin
- 100 gramů mandlí obsahuje 21 gramů bílkovin
- 100 gramů tofu obsahuje 10 gramů bílkovin
2. MÝTUS: Rostlinná strava je jednotvárná a bez chuti
Realita: Rostlinná strava zahrnuje širokou škálu chutí. Výtečné chutě a živiny najdete v ovoci, zelenině, houbách, ořeších a obilovinách.
- Pro obměnu chuti přidejte koření, například kmín, koriandr nebo kurkumu.
3. MÝTUS: Rostlinná strava je neúměrně drahá
Realita: Rostlinná strava může být levnější než strava založená na mase, protože základní potraviny, jako jsou fazole, obiloviny a sezónní zelenina, jsou často levnější než maso.
- Z jednoho kilogramu sušených fazolí uvaříte několik porcí jídel bohatých na bílkoviny, a to za zlomek ceny masa.
Rostlinná strava vám navíc může snížit výdaje za léky, které byste časem užívala na chronické a civilizační nemoci, které se pojí s nadměrnou konzumací masa.

4. MÝTUS: Rostlinná strava je nutričně chudá
Realita: Dobře naplánovaný a vyvážený jídelníček z rostlinné stravy vám poskytne potřebné živiny pro vaše zdraví, včetně vitaminů, minerálů a zdravých tuků.
- Listová zelenina, luštěniny, semena a ořechy jsou bohaté na základní vitaminy a minerály, jako je železo, vápník a vitamin C. Zdravé tuky získáte z avokáda, ořechů a semen.
Pro zajištění dostatečného příjmu živin je důležité plánovat jídla ze všech skupin rostlinných potravin. Při správném plánování je rostlinná strava chutná a výživná.
5. MÝTUS: Rostlinná strava je vhodná pouze pro vegetariány a vegany
Realita: Někteří lidé věří, že rostlinná strava je pouze pro vegetariány a vegany. Nicméně i masožravci by měli zařadit rostlinné pokrmy do svého jídelníčku.
- Výzkumy ukazují, že strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a luštěniny může vést k zlepšení zdravotního stavu a snížení chronických onemocnění: od srdečních chorob až po některé druhy rakoviny.
Pro rostlinné potraviny je typický vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů a nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Nemusíte se vzdávat masa. Zkuste ale přidat více rostlinné stravy a posoudit, jaký pozitivní vliv má pro vaše zdraví.
Sdílejte článek na Facebooku a informujte přátele o nejčastějších mýtech o rostlinné stravě!

