5 TOP POTRAVIN S VYSOKÝM OBSAHEM HOŘČÍKU PRO LEPŠÍ SPÁNEK A ENERGII
Potřebujete zvýšit přísun hořčíku? Tento minerál se podílí na chodu důležitých funkcí v těle. Proč je nezbytný pro vaše zdraví? Přečtěte si, jaké potraviny obsahují vysoký podíl hořčíku. Zařaďte je do svého jídelníčku a uvidíte, že vám za to tělo poděkuje!
OBSAH ČLÁNKU
Proč konzumovat potraviny s vysokým obsahem hořčíku?
Hořčík má zásluhu na stovkách fyziologických procesů. Podle metaanalýzy z roku 2022, publikované v časopise Bone, bylo zjištěno, že lidé starší 60 let, kteří přijímali více hořčíků, měli vyšší minerální hustotu kostí v oblasti kyčle než ti, kteří ho konzumovali méně. Nižší hustota kostí může vést k osteoporóze, což je stav potažmo rizikové zlomeniny. Dále hořčík podle tvrzení odborníků:
- Pomáhá proti svalovým křečím
- Posiluje nervovou soustavu
- Podporuje imunitní systém
- Reguluje krevní cukr a krevní tlak
- Snižuje riziko mrtvice, srdečního selhání a cukrovky 2. typu
- Zlepšuje spánek
- Zvyšuje výkon při cvičení
- Eliminuje úzkosti, deprese a PMS
Již tedy chápete, že vaše strava by měla obsahovat dostatek hořčíku. Tělo si ho neumí samo vyprodukovat. Podle National Library of Medicine by muži měli užívat 400 až 420 mg hořčíku a ženy 310 až 320 mg hořčíku. Přestože se hořčík nachází v široké škále potravin, máme ho v těle málo. Nízký obsah hořčíku v těle může způsobit nevolnost, únavu a slabost.
Nedostatek hořčíku se spojuje také s vyšším rizikem výskytu demence, rakoviny, vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních onemocnění.
Jaké potraviny obsahují hořčík?
1. Dýňová semínka
Jeden šálek sušených dýňových semínek obsahuje kolem 764 mg hořčíku. Zhruba čtvrtina šálku semínek by již mohla naplnit vaši každodenní potřebu hořčíku.
2. Chia semínka
Jedna osmina šálku chia semínek obsahuje 95 mg hořčíku a další prospěšné živiny, včetně bílkovin, vlákniny, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin.
3. Ořechy
Ořechy mívají vysoký podíl hořčíku. Zhruba jedna osmina šálku kešu a mandlí obsahuje 78 až 83 mg hořčíku. Největší podíl tohoto minerálu mají para ořechy, kdy jeden šálek obsahuje 500 mg.
4. Sójové výrobky
Jeden šálek sójového mléka obsahuje 37 mg hořčíku. Stejně tak má vysoký podíl hořčíku tofu a sójové výrobky, které jsou alternativou k mléčným výrobkům.
5. Luštěniny
Jeden šálek sójových bobů obsahuje 99 mg hořčíku. I další druhy luštěnin se vyplatí konzumovat. Vsaďte na fazole a cizrnu, které obsahují 79 až 120 mg na jeden šálek. Čočka vám dodá do těla 71 mg hořčíku.
6. Tmavá listová zelenina
Špenát, kapusta, mangold – jeden šálek tmavé zeleniny obsahuje 24 mg hořčíku. Kombinujte například špenát s dalšími potravinami s vysokým podílem hořčíku, jako je tofu nebo luštěniny.
Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!