6 TIPŮ, JAK USPOŘÁDAT SPÍŽ
Jak uspořádat chaotickou spíž? Toť otázka, na kterou by pořádkumilovné ženy chtěly znát odpověď. Přečtěte si naše tipy, jak uspořádat spíž a využít prostor ve spíži. Ať v ní najdete přesně to, co potřebujete. Jak na to? 6 tipů jen pro vás!
OBSAH ČLÁNKU
Na co si odpovědět před úklidem spíže?
Uklizený a organizovaný prostor ve spíži vám ušetří v budoucnu čas, který byste strávila hledáním surovin. Nezáleží na tom, jestli máte samotnou spíž nebo uchováváte potraviny v zásuvkách, na policích nebo ve skříňkách: vždy musíte zvážit před uspořádáním spíže některé okolnosti:
- Využívám spíž sama nebo s dalšími členy rodiny?
- Dokoupím nové dózy a košíky, nebo použiji to, co už mám?
- Mám dostatek místa, kam můžu zásoby schovat?
Co udělat, než se vrhnete do uspořádání spíže?
- Odpovězte si, kolik budete potřebovat času na uspořádání spíže: stihnete to během jednoho odpoledne nebo to bude práce na hodinku?
- Vyndejte vše ze spíže a zkontrolujte to: vytáhněte jídlo, spotřebiče, sklenice, dózy a další věci. Rozhodněte se, co chcete ve spíži nechat. Prošlé potraviny vyhoďte, nepotřebné nádobí a spotřebiče darujte či prodejte.
- Umyjte spíž: použijte na mytí běžné čisticí prostředky do kuchyně nebo si je vyrobte z domácích surovin, například z jedlé sody, citronu nebo octa.
1. TIP: Uspořádejte spíž podle „typu potravin“
Když uspořádáte spíž podle typu potravin, budete mít přehled o tom, co tam máte.
Seskupte například všechny plechovky na jednu polici, sklenice na druhou polici, suché potraviny na třetí polici, pečicí formy na čtvrtou polici a tak dále. Tato metoda je podobná, jako když organizujete ledničku. Díky tomu budete přesně vědět, kde co máte a co vám dochází.
Pokud skladujete položky, které rychle podléhají zkáze (například cereálie), nalepte na přední stranu dóz štítek s datem spotřeby.
2. TIP: Využijte skleněné nádoby
Do skleněných nádob nasypte rýži, mouku, cukr, bylinky, čaj, těstoviny… zkrátka vše, co chcete mít v dózách. Díky tomu uvidíte, čeho máte jaké množství. Obsah sklenic označte štítky.
Trvanlivé suroviny uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsných skleněných nádobách, do kterých se nedostanou moli ani jiní škůdci.
3. TIP: Používejte různé druhy nádob pro různé potraviny
Skleněné dózy jsou sice pěkné a praktické, ale nemusí se vám hodit na vše. A pokud máte děti, bylo by lepší nasypat potraviny do lehčích a nerozbitných nádob. Možná budete chtít schovat některé potraviny do uzavíratelných krabiček. Zkuste použít různé typy nádob na různé potraviny.
Skladujte konzervy v krabicích, těstoviny v plechovkách a sladkosti v košíčcích.
4. TIP: Ujistěte se, že základní potraviny máte na dosah ruky
Jen vy víte, co nejvíce používáte při vaření. Ujistěte se, že všechny suroviny, po kterých často saháte, máte při ruce.
Ráda pečete? Uchovávejte zásoby mouky, cukru a marmelád na policích, které máte na dosah ruky. Naopak potraviny, které použijete jednou za čas, uložte do horních polic.
Ubezpečte se, že děti dosáhnou na košíčky, v kterých mají něco k zakousnutí.
5. TIP: Uskladněte spotřebiče
Pokud máte v kuchyni malou pracovní desku a spotřebiče skladujete ve spíži, vyhraďte pro ně prostor mimo zónu s potravinami. Kuchyně bez spotřebičů na lince bude působit uklizeným dojmem.
6. TIP: Koření na jednom místě
Koření v papírových sáčkách můžete vložit do košíčku s přihrádkami, případně můžete koření nasypat do skleněných dóz a polepit je štítky. Skvělou vychytávkou jsou otočné kořenky pro několik druhů koření.
Sdílejte článek na Facebooku a pochlubte se přátelům fotkou uklizené spíže!