ASPARTAM JAKO MOŽNÝ KARCINOGEN: PÍT ČI NEPÍT LIGHT LIMONÁDY?
Aspartam. Umělé sladidlo, o kterém se dlouho vedou spory, jestli je zdraví škodlivé nebo ne. Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala toto nízkokalorické sladidlo jako potenciální karcinogen. Máme okamžitě přestat konzumovat potraviny s aspartamem?
OBSAH ČLÁNKU
Aspartam jako karcinogen?
Je zapotřebí provést další výzkumy, aby bylo možné určit souvislost mezi aspartamem a rakovinou. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) uvedla, že zprávu o aspartamu vydala na základě omezených důkazů.
Výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA) uvedl, že nezmění doporučené denní limity pro zdraví neškodné množství sladidla.
„Neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že aspartam má po požití neblahé zdravotní účinky v rámci stanovených limitů,“ řekl na tiskové konferenci v Ženevě Francesco Branca, ředitel odboru výživy a bezpečnosti potravin WHO.
„Nová klasifikace aspartamu by neměla být považována za přímé prohlášení, že existuje riziko rozvoje rakoviny v souvislosti s konzumací tohoto sladidla,“ uvedla Mary Schubauer-Berigan, vedoucí programu IARC. „Je to spíše výzva pro výzkumníky, aby se pokusili objasnit a porozumět karcinogennímu nebezpečí, které může, ale nemusí přinášet konzumace aspartamu.“
Mezi další potraviny klasifikované jako potenciálně karcinogenní patří také červené maso, zpracované maso, výtažky z aloe vera nebo tradiční asijská nakládaná zelenina.
Fakta o aspartamu
Aspartam je 200x sladší než cukr a používá se ve více než 6 000 produktech po celém světě. Aspartam najdete v dietních nápojích, žvýkačkách, zubních pastách i vitaminech z lékárny. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil aspartam jako sladidlo v roce 1974 a v roce 1981 JECFA stanovila přijatelný denní příjem 40 mg aspartamu na 1 kg tělesné hmotnosti.
Příklad: Pro dospělého člověka to znamená asi 2 800 mg denně, což odpovídá 9 až 14 plechovkám dietní coly.
Zvýšené riziko rakoviny jater, slinivky a prsou
Umělá sladidla patří v posledních čtyřech desetiletích ke kontroverzním tématům a pojí se se zvýšeným rizikem rakoviny a dalšími zdravotními problémy. FDA a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ale nemají přesvědčivé důkazy, kvůli kterým by musely vydat nařízení ohledně snížení maximálního množství aspartamu.
V roce 2019 poradní skupina IARC vydala doporučení, aby se přezkoumal účinek umělých sladidel na zdraví, a to na základě nových vědeckých studií. Z nich vyplynulo, že konzumace slazených nealkoholických nápojů s aspartamem má nejspíš souvislost s rakovinou jater, prsou a slinivky.
Aspartam se v těle rozkládá na tři metabolity: fenylalanin, kyselinu asparagovou a metanol. „Tyto tři molekuly se nacházejí také v jiných potravinách nebo nápojích,“ vysvětluje Branca. Metanol je potenciálně karcinogenní, protože je metabolizován na kyselinu mravenčí, která může poškodit DNA, játra a zvýšit riziko rozvoje rakoviny jater.
Podle IARC je zapotřebí více studií k prozkoumání vlivu aspartamu na metabolické procesy a jeho provázanost s jinými nemocemi.
Nikdo pořádně neví, co aspartam způsobuje
Obáváte se, že WHO zakáže light coly? Dietní coly obvykle tolik umělého sladidla neobsahují. Vzhledem k tomu, že aspartam je extrémně sladký, stačí k oslazení jedné plechovky pouze 192 mg aspartamu. Docent Donald D. Hensrud ale k tomu uvádí: „I nízká konzumace aspartamu po delší dobu může mít nepříznivé účinky na zdraví. Přesná míra rizika se ale špatně určuje.“
Sdílejte článek o aspartamu na Facebooku a raději omezte jeho konzumaci na minimum.