JAK USPOŘÁDAT POTRAVINY V LEDNICI? 7 TAJNÝCH TIPŮ, KTERÉ BY MĚL ZNÁT KAŽDÝ
Co by byl život bez jídla, vychlazeného pití a… Bez lednice? A co si budeme povídat – nejen v početných rodinách je lednička jedním z nejvytíženějších spotřebičů. Proto se tak rychle zaneřádí a kvůli množícím se bakteriím se v ní kazí potraviny. Naštěstí víme, jak uspořádat lednici, aby zůstala dlouho čistá a aby měla každá potravina své místo.

OBSAH ČLÁNKU
Jak uspořádat potraviny v lednici? Rozdělte je podle druhu
Než se pustíte do uspořádání potravin v ledničce, vyndejte všechny potraviny a rozdělte je podle toho, do jaké kategorie patří:
- maso
- ryby
- masné výrobky
- mléčné výrobky
- ovoce
- zelenina
- nápoje
1. Oddělte ovoce a zeleninu
Někdo ani neřeší, co kam v lednici položí: kde je místo, tam něco dá. Nezřídka najdete v lednicích ovoce a zeleninu v jednom šuplíku. A leckdy v něm najdete i věci, které tam nepatří: od sýrů až po uzeniny. Oddělte ovoce a zeleninu a uvidíte, že vše vydrží déle čerstvé.
VĚDĚLA JSTE, ŽE… v šuplíku s ovocem se udržuje jiná vlhkost než v šuplíku se zeleninou? Zatímco ovoci se daří při nízké vlhkosti, zelenině ve vlhkém prostředí. V šuplíku se zeleninou se tak ovoce rychleji kazí.

2. Do dveří dejte potraviny, které nepodléhají zkáze
Potraviny ve dveřích ledničky trpí výkyvem teplot. Jen si spočítejte, kolikrát za den otevřete ledničku. Proto na policích ve dveřích uchovávejte trvanlivé potraviny, například máslo, sýry, vejce a dochucovadla. Naopak do dveří nikdy nevkládejte mléko a maso.
3. Umístěte kazící se potraviny dopředu
Máte v lednici rychle se kazící potraviny? Nedávejte je nikdy dozadu. Maso, ryby, mléko a další rychle se kazící potraviny postavte dopředu, abyste je měla na očích. Díky tomu je včas spotřebujete a nezapadnou mezi trvanlivé potraviny.
4. Syrové maso uchovávejte na spodní polici
Maso, ryby a mořské plody uchovávejte na spodní polici. Je to kvůli tomu, aby případná odkapávající šťáva nekontaminovala jiné potraviny. Maso uskladněte nejlépe do nádob s vysokými okraji.

5. Ukládejte do ledničky pouze potraviny, které musíte chladit
Někdy dáváme do ledničky potraviny, které mohou být ve spíži. Vložte do ledničky pouze potraviny, které musejí zůstat chlazené, a ostatní přemístěte do spíže. Uvidíte, jak rázem bude v ledničce místo.
6. Mléčné výrobky umístěte na horní polici
Mléčné výrobky a jiné potraviny, které musíte skladovat při nízkých teplotách, umístěte na horní polici. Právě v horní části se akumuluje nejvíce chladu.
7. Lednici nepřeplňujte
Neukládejte potraviny do ledničky příliš těsně vedle sebe nebo na sebe, aby mohl kolem potravin lépe cirkulovat vzduch. Díky tomu se potraviny nebudou tolik kazit. Nikdy nedávejte k sobě ovoce, zeleninu a jiné produkty. Některé druhy ovoce a zeleniny uvolňují plyn, který urychluje dozrávání i kažení potravin.

Klíčem k čisté a udržované ledničce je pořádek. V uspořádané lednici zůstanou potraviny déle čerstvé a nezapomenete na rychle se kazící výrobky, které mohou způsobit zápach a znečištění.
Sdílejte článek na Facebooku a inspirujte přátele k uspořádání lednice!

