ODLEHČENÁ ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE: JAK NA ZDRAVÉ VÁNOČNÍ MENU?
Na jedné straně pokušení v podobě smaženého kapra a bramborového salátu, na druhé straně vaše zdravé stravování. Pokud nechcete zhřešit ani na Štědrý den, přichystejte si zdravé vánoční menu. Přinášíme vám recepty na lehkou štědrovečerní večeři, po které nepřiberete.
OBSAH ČLÁNKU
Rybí polévka se zeleninou (2 porce)
- 100 g kapra
- 30 g mrkve
- 30 g petržele
- 30 g celeru
- 20 g cibule
- 10 g margarínu
- sůl a pepř
- krutony z celozrnného chleba
Zeleninu nakrájejte a orestujte ji na margarínu. Zalijte ji vodou, přidejte kapra a ochuťte solí a pepřem. Uvařte veškeré ingredience doměkka. Poté vyndejte část zeleniny, rozmixujte ji a vraťte ji do polévky. Polévku servírujte posypanou krutony z celozrnného chleba.
Lehký bramborový salát s jogurtovým dresinkem
- ingredience na bramborový salát (bez uzeniny)
- bílý jogurt
- hořčice
- olivový olej
- citronová šťáva
- ocet
- sůl a pepř
Nakrájejte a smíchejte ingredience na bramborový salát a zakápněte ho dresinkem z bílého jogurtu, hořčice, olivového oleje, citronové šťávy, octa, soli a pepře. Bramborový salát nechte uležet a vychladit.
Pečený kapr s kořenovou zeleninou
- porce kapra
- citronová šťáva ze 2 citronů
- 4 stroužky česneku
- kořenová zelenina: celer, mrkev a petržel
- čerstvá petrželka
- 1 červená cibule
- sůl a pepř
- olej
Porce kapra osolte a opepřete a naložte ho do marinády z citronu, malého množství oleje, drceného česneku a nasekané petrželky. Kořenovou zeleninu s cibulí nakrájejte na silnější kolečka. Část zeleniny dejte do pekáče a položte na ni kapra. Zasypejte ho zbylou zeleninou. Pečte přikryté a ke konci odkryjte.
Na tomto štědrovečerním menu si pochutnáte a budete mít dobrý pocit, že jste dodržela dietu a nepřešla ze zdravého stravování k nezdravému vánočnímu hodování. A hlavně vám po této večeři nebude těžko.
Sdílejte lehké štědrovečerní menu na Facebooku a podělte se s přáteli o dietní vánoční pokrmy!